Grillen virker!

En historie fra det virkelige liv.

Mandag formiddag købte Fru Andersen 3 ferske kyllinger i Netto. Da hun kom hjem blev kyllingerne gjort klar og placeret på et fad i køleskabet. Fruen vaskede sine hænder, hvorefter salat og kartoffelsalat blev tilberedt.
Om aftenen skulle familien mødes til en hyggelig grill aften. 11 personer var forsamlet og Hr. Andersen havde tændt op i Weberen.
De hele kyllinger blev af husets herre placeret på grillen. Efter at det nye stegetermometer viste 100 grader blev de gennemstegte kyllinger parteret i køkkenet af fru Andersen hvorefter alle 11 deltagere spiste.

Lørdag bliver Hr. Andersen rigtig syg med vandtynde diarre, temperatur til 39,5 °C. Er sengeliggende og har det rigtig dårligt. Mandag kontaktes egen læge, og der sendes en prøve af den stadig vandtynde afføring til bakteriologisk undersøgelse. Det viser sig at dreje sig om bakterien Campylobacter species. Først onsdag er Hr. Andersen igen oppegående men fortsat svækket, med et vægttab på 9 pund.

1 af 11 deltagere bliver syg, og smitten stammer fra de tre kyllinger. Fru Andersen der har stået for tilberedningen vasker sine hænder efter håndteringen.
Den sygdomsramte håndterer de rå kyllinger ved grillen og spiser derefter af den samme veltillavede mad.

Konklusion: Grillstegning slår bakterier ihjel, men håndtering af råt kyllingekød skal efterfølges af håndvask eller hånddesinfektion.

Ved havegrillen er der meget sjældent en håndvask til rådighed – og grillmesteren går vel ikke helt ind i køkkenet for at vaske hænder. Derfor anbefales brug af håndsprit ved havegrillen.

Ian Gottlieb
Vestjysk Infektions Hygiejne
10.07.09

 

Sidste nyt:
700 flere dødsfald sidste vinter grundet influenza!... se HER
Spar på det varme vand !... se HER
Uge 38 2014 = National Hygiejneuge
.... se HER
Nyt produkt:
Glitterbug ® GEL
.... se HER
Skolesundhedsarbejde - håndbog til sundhedspersonale... se HER
15.oktober FN håndvaskedag....
se HER
Nyt produkt: GlitterBug GlowBag DK Kit
....se HER
e-Bug en undervisningsportal om mikroorganismer, hygiejne og antibiotika....se HER
Grillen virker!....
se HER
Værd at vide om antibiotika...se HER 
Statens Seruminstituts Infektionshygiejniske retningslinjer for MRSA  ...se HER
 

Vestjysk InfektionsHygiejne v./ Hygiejnesygeplejerske Ian Gottlieb Mobil +45 22 22 89 11 VIH@glitterbug.dk
CVR nr. 27430805